Skip to main content

Top 5 reasons to investment in SEO

hire a seo firm
SEO can be a tremendous investment for a business that can result in huge returns in the form of free organic traffic that can turn into leads that can be converted into sales. For example, Slingshot SEO recently calculated that owning a spot on the first page of Google for the term “health care insurance” has a 5 year net present value of nearly $100 million.


1. SEO provides ongoing value

The analogy has been made that SEO is like buying a home, whereas Pay Per Click is like renting a home. With SEO, if you invest resources into ranking highly for a lot of keyword phrases, you can continue to receive traffic even if you stop spending time and money. With PPC, if you stop paying money, your traffic stops immediately.

2. SEO can be a competitive advantage

Rand Fishkin wrote an article at SEOMoz titled “Yup, SEO Can be a Competitive Advantage” he argues that earning superior SEO authority in the eyes of search engines than your competitors can be an advantage that is difficult for them to duplicate. The number 1 result typically gets a high majority of clicks, so your business can easily attract far more site traffic than your competitors by outranking them (According to AOL data, the very top position in search results receives 42.25% of all click-through traffic). For your competitor to outrank you, they will need more quality links than you, but this can take a long time if you have a lead and continue to build links.

3. Your customers are using search to find products and services

According to the book Marketing in the Age of Google, “50 percent of online Americans use search engines every day and over 90 percent use search engines every month.”. In his presentations, David Meerman Scott asks his audience how many people have recently responded to direct mail and a handful of people raise their hands. Then he asks how many people have turned to mass media like TV, radio, and newspapers to learn about a product and about one fifth raise their hands. Then he asks how many people have used Google to research a product or service in the past month and everyone raises their hands. Clearly, search engines have become the number one tool that people use to find information on products and services, so owning the top spot for searches when customers are actively searching for something to buy can be incredibly valuable.

4. If your competitor is beating you at SEO they are probably taking business from you
If your competitors are effectively executing an SEO strategy that has their site ranking above yours for top keywords, then you could be losing a lot of business to them. There is a major drop off in click through rate between the first and second positions on the first page. If your competitors are not doing SEO, it is very possible to dominate multiple positions on the first page of rankings and get a majority of searchers to check out your site.

5. SEO requires time
If you think you can delay SEO until some time in the future, you may run into trouble. Gaining authority in the eyes of search engines requires time, and it can be very difficult to outrank a site that has been around for years and has built a stockpile of content and links. Even if you can only invest a little into SEO now, it is usually still worth doing. Putting deposits into your SEO now, can pay off significantly in the future.

Comments

Popular posts from this blog

Upwork Knowledge of Microsoft Office Skills Test Answer

In Microsoft Word 2010, "Keep lines together" paragraph formatting:
Answers: • does not work for paragraphs within a table if "Allow row to break across pages" is also selected.

You want to add an image as the first character in your paragraph. Which type of text wrapping treats your graphic as if it were a character?
Answers: • In Line with Text

In the given screenshot, the contents of the 'Name of User' column have been oriented at an angle. How is this done?
Answers: • By using the 'Orientation' button in the alignment group of the 'Home' tab.

In the given screenshot, the letter X is pointing to an area between the first Row header, and the first Column header. What will happen when this particular area is selected?
Answers: • It will select the whole sheet, having the same effect as that of Ctrl+A.

Which of the following types of worksheets will not load in Microsoft Excel Services?
Answers: • Worksheets with ActiveX controls

Why would you use con…

Upwork/oDesk Google AdWords Test Answers (part1)

1. Which of the following is not a valid geographical targeting option?
Answers: • Targeting female english speakers

 2. In the My Client Center, what does MDS stand for?
Answers: • Manager Defined Spend

 3. If you have an exact match keyword being bid below the estimated first page minimum bid, can it show adverts on the first page?
Answers: • Yes. It could even be below the estimated first page bid, and still show in position 1 at the top of the page.

 4. Can you use the same keywords in different ad groups?
Answers: • Yes, always

 5. How is the ad ranking calculated?
Answers: • Bid x Quality Score = Ad Ranking

 6. What happens when your cost reaches your budget amount?
Answers: • Your ads will stop showing for that day

 7. AdWords will automatically ______ your keywords.
Answers: • bolden

 8. Each campaign has a _________ budget.
Answers: • daily

 9. How do you

Upwork/oDesk SMM(Social Media Marketing) Test

New Test Answers for Upwork's Social Media Marketing Test - Updated on January 2016:

1. What is the character limit for posts on Twitter?
Answers: • 140 characters

 2. How can a company place itself as an expert in a certain area of expertise?
Answers: • Actively answer questions in the Q&A section of the site

 3. What type of status updates would drive visitors to the company site?
Answers: • A link to a new press release hosted on the company site

 4. What is meant by A/B testing in marketing?
Answers: • Testing 2 versions of an advertisement to see which elicits the best response

 5. Using which of the following two methods can a company ensure that the proper audience finds their YouTube videos?
Answers: • Post links on the company blog to the YouTube videos


 6. How does a blog directly impact sales of a company?
Answers: • It is typically used as the way to disperse company coupons

 7. What is meant by "micro-blogging"?
Answers: • Blogs with limited individual posts, limited …